Ana içeriğe atla

Haber Atölyesi, haber türleri konulu ilk dersle başladı

Haber Atölyesi, haber türleri konulu ilk dersle başladı
31.10.2019 12:53

Haber: Emre Sertdemir ve Onur Hamzaoğlu             
Fotoğraf: 
Ömer Karaoğlu
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümü tarafından organize edilen Haber Atölyesi kapsamında verilen ilk derste Dr. Öğr. Üyesi Eren Ekin Ercan “Haber Yazımı ve Habercilik Türleri” üzerinde durdu.
Eğiticiliğini Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Eren Ekin Ercan’ın yaptığı, bölüm Araştırma Görevlisi Selin Maden’in koordine ettiği Haber Atölyesinin ilk dersinde “Haber Yazımı ve Habercilik Türleri” üzerinde duruldu.
Dr. Öğr. Üyesi Eren Ekin Ercan: “Araştırmacı gazetecilik önem kaybediyor”
Niteliklerine göre toplam 14 haber türü olduğunu belirten Ercan, bunların ise rutin, basit, karmaşık, özel, araştırma, öyküleyici, derleme, atlatma, bayat, sıcak, konserve, ambargolu, maksatlı ve asparagas haber türlerinden oluştuğunu dile getirdi. Kapsamlı haberlerde bu haber türlerinden pek çoğunun iç içe geçebileceğini vurgulayan Ercan, bu bağlamda özel haber, araştırma haberi ve sıcak haber gibi haber türlerinin ele alınan konu bağlamında genellikle bir arada olduğuna değindi. Araştırmacı gazeteciliğin kurumsal ve ekonomi-politik nedenlerle giderek önemini kaybettiğini dile getiren Ercan, bunun yerini ise günümüzde ağırlıkla veri gazeteciliğinin aldığını aktardı. 
Haberi oluşturan unsurlar ele alındı
Haber yazımında temel unsurlar üzerinde duran Eren Ekin Ercan sözlerine şöyle devam etti: “Bir haber temel olarak başlık, spot, giriş, ara başlıklar ve ana metinden oluşur. Ara başlıklar genellikle çok uzun haberlerde kullanılıyor. Haber başlığının ise 3-5 kelimeyi geçmediğini görüyoruz. Spotu da haberin ‘kaba’ bir özeti olarak düşünmek gerekiyor. Çünkü haberde esas olan o haberi okutturmaktır. Yani okuyucuda merak uyandırmak ve alabildiğine ana metine yönlendirmek, habere ilişkin detayları aktarmaktır.” 
Özellikle yazılı basında haber yazımında ters piramit yönteminin kullandığına işaret eden Ercan, haber girişinin 5N 1K (ne, nerede, ne zaman, neden, nasıl, kim) dediğimiz unsurları içermesi gerektiğini, fakat haber yazımına ilişkin düz piramit, dörtgen/kare, konuşma dili tekniği gibi haber yazım tekniklerinin de bulunduğunu sözlerine ekledi.
Haber Atölyesi eğitimleri devam ediyor
Her hafta haberciliğe ilişkin pratik ağırlıklı eğitimlerin verileceği Haber Atölyesi, İletişim Fakültesi’nin tüm öğrencilerine açık. Bir sonraki atölye ise 4 Kasım Pazartesi günü Prof. Dr. Süleyman İrvan’ın röportaj konusunda vereceği eğitimle devam edecek.

Yorumlar

Popular Posts

Perfüzyon bölümü öğrencileri sektörle buluştu

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Perfüzyon Bölümü “Perfüzyonist Kimdir?” etkinliği düzenledi. Etkinliğin konuğu İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Perfüzyonist Orhan Arasa oldu. Çarşı Yerleşke Emir Nebi Konferans salonunda gerçekleşen etkinliğin açılış konuşmasını Sağlık Bilimleri Fakültesi Perfüzyon Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Zozan Güleken yaptı. Dr. Murat Çiçek: “Teorik kısımda birçok bilgiye sahip olmanız gerekiyor” Sağlık Bilimleri Fakültesi Perfüzyon Bölümü Öğr. Gör. Dr. Murat Çiçek, perfüzyon mesleği ile ilgili öğrencilere önemli paylaşımlarda bulundu Çiçek, “Bypass sistemini kurabilme, tanıyabilme, sistemin gerekliliklerini, bakımlarını yapabilme, bir kan bankasındaki çalışan kişi kadar kan ürünlerini kullanabilme, anestezi kısmında anestezik ajanları kullanabilme gibi teorik kısımda birçok bilgiye sahip olmanız gerekiyor” dedi. Perfüzyonist Orhan Arasan: “Sizleri çok şanslı görüyoruz” Perfüzyonist Orhan Arasan, Perfüzyonistler Derneği ile il

Irak Sünni Diyanet İşleri Başkanlığı heyetinden Üsküdar’a ziyaret

Irak Sünni Diyanet İşleri Başkanlığından heyet, Üsküdar Üniversitesini ziyaret etti. Senato Toplantı Salonunda gerçekleşen ziyarete Irak Sünni Diyanet İşleri Başkanlığı Genel Müdürlerinden Mahmood Abdul Razzaq Jasım, Farıs Kadhim ve beraberindeki heyet Mohammed Al Mafrachi Anmar Qaddaarı Abdulrazza, Al Kamıl Jasim Al Anı, Saad Alı Hashim Korji, Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Cemalnur Sargut, Üsküdar Üniversitesi Genel Sekreteri Selçuk Uysaler, Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Elif Erhan ve Enstitüsü öğretim üyeleri, Uluslararası İlişkiler Direktörü Emre Üçsular ve davetli misafirler katıldı. Üsküdar Üniversitesi ve Kerim Vakfı tanıtım filmleri izlenmesi ardından Rektör Danışmanı Cemalnur Sargut, yapılan ortak çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Mahmood Abdul Razzaq: “Yaptığınız çalışmalar çok kıymetli” Irak Sünni Diyanet İşleri Başkanlığı Genel Müdürü Mahmood Abdul Razzaq ziyaret amaçlarını şu sözlerle ifade etti: “Biz buraya sizleri ziyaret etmek iç

Okuru kaybeden markayı da kaybeder

15.04.2019 17:15 Röportaj: Onur HAMZAOĞLU Türkiye’nin en çok ziyaret edilen teknoloji haber sitelerinden Shiftdelete.net’in kurucusu Hakkı Alkan ve Genel Yayın Yönetmeni Tolga Cem Küçükyılmaz'la bir araya geldik, teknoloji medyasının bügünü ve geleceği üzerine konuştuk. Shiftdelete.net hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz? Shiftdelete.net nasıl ortaya çıktı? Shiftdelete.net, insanların günlük hayatlarında teknolojiyi daha verimli kullanabilmeleri için dünyada neler olup bittiğine dair çeşitli konularda haber, makale ve video yayımlayan bir portaldır. Çıkış hikâyesinden şöyle bahsedebilirim. Dergiler vardı ama biz dergilerin yetersiz olduğunu düşündük. Türkiye’ye geniş bant internetin gelmesiyle birlikte videoların öne çıkacağını öngörerek böyle bir portal hazırlamaya karar verdik. Önceki dönemlerde dergi okuyucusu yazara sadece mektup yazarak ulaşabiliyordu ve o mektuplara hiçbir şekilde yanıt alamıyordu. Günümüzde gelinen noktada ise sitemizin takipçisi bana günayd