Ana içeriğe atla

Yalan dedektörü nedir?


Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Direktörlüğü koordinatörlüğünde Bilim Ofisi Kulübü tarafından “Bilinmeyenin Peşinde - Yalan Makinesi” etkinliği düzenlendi. Etkinliğin konuğu Yalan Dedektörü Akademisi Yalan Dedektörü Uzmanı İbrahim Berk oldu.
Merkez Yerleşke Kuleli Konferans Salonunda gerçekleşen etkinlikte, İbrahim Berk yalan makinesi hakkında katılımcılara önemli paylaşımlarda bulundu.



“Yalan dedektörü medikal bir cihazdır”

İbrahim Berk, yalan dedektörünün çalışma prosedürü ile ilgili önemli paylaşımlarda bulundu. Berk, “Yalan dedektörü medikal bir cihazdır. Nasıl tansiyonunuzu ölçen, emar (MR), röntgen çeken medikal cihazlar varsa yalan dedekötürüde aynı şekilde medikal bir cihaz görevini görmekte. Makinenin birkaç tane sensörü bulunuyor. Bizim temel olarak kullandığımız sensörler; nefes sensörü, nabzı ölçen hareket sensörü, ses analizini yapan ve göz bebeklerini, hareketlerini kontrol eden bir sistem var” dedi.
“Yalan makinesi 1921’de icat edildi”

Berk, geçmişte kullanılan sensörler ile günümüzde kullanılan sensörleri karşılaştırdı. Berk, “Baktığımız zaman yalan makinesi 1921’de icat edildi. Yüzyıl geçmesine rağmen o zamanki cihaz ile bizim şimdi kullandığımız cihaz aşağı yukarı aynı durumda. Çünkü her yerde ses analizi, göz analizi yapamıyorsunuz. Daha önce saymış olduğum nefes, hareket, nabız hareketlerini ölçen sensörler yüzyıl önce kullanılan sensörler ile aynı” şeklinde konuştu.



“Cihazı kullanmak için eğitimini almanız gerekiyor”

İbrahim Berk, yalan dedektörü cihazında nasıl uzman olunabileceğini anlattı. Berk, “Türkiye’de makinenin tanıtımını yapmak için kanallar ile görüştüm. İnsanlar genelde ‘bir tane cihaz yapmışlar ortama koyuyorsunuz birileri konuştukça bu yalan söylüyor bu doğru söylüyor’ şeklinde düşünüyordu. Fakat bu öyle bir şey değil ya da seri bir şekilde insanları bağlayıp bu yalan mı söylüyor bu doğrumu söylüyor deyip kontrol edebileceğiniz bir cihaz da değil. Bu cihazı kontrol edebilmek içinde bir uzmanlık gerekiyor ve bunun eğitimini almanız gerek. Herkese de bu eğitim verilmiyor. Üniversite bitirmiş olmalısınız. Psikoloji bölümü bitirenler daha avantajlı olabiliyor” ifadelerini kullandı.

“Eğitimi bitirir bitirmez sizi uzman yapmıyorlar”


Yalan dedektörü uzmanlık eğitiminden bahseden Berk uzmanlık eğitiminin nerelerde alınabileceğine dikkat çekti. Berk, “Bu uzmanlık eğitimini veren okullar var. Diplomanız ve kimliğiniz ile başvuru yapıyorsunuz. Uzun bir eğitim süreci başlıyor. Eğitimi hemen bitirir bitirmez sizi uzman yapmıyorlar çünkü tecrübe gerektiriyor. Sizi testlere götürüyorlar ve staj sürecinden geçiyorsunuz. Okulunuz iyi ise okulun bünyesinde çalışmaya başlıyorsunuz” dedi. 
09.03.2020 10:30
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)

Yorumlar

Popular Posts

Perfüzyon bölümü öğrencileri sektörle buluştu

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Perfüzyon Bölümü “Perfüzyonist Kimdir?” etkinliği düzenledi. Etkinliğin konuğu İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Perfüzyonist Orhan Arasa oldu. Çarşı Yerleşke Emir Nebi Konferans salonunda gerçekleşen etkinliğin açılış konuşmasını Sağlık Bilimleri Fakültesi Perfüzyon Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Zozan Güleken yaptı. Dr. Murat Çiçek: “Teorik kısımda birçok bilgiye sahip olmanız gerekiyor” Sağlık Bilimleri Fakültesi Perfüzyon Bölümü Öğr. Gör. Dr. Murat Çiçek, perfüzyon mesleği ile ilgili öğrencilere önemli paylaşımlarda bulundu Çiçek, “Bypass sistemini kurabilme, tanıyabilme, sistemin gerekliliklerini, bakımlarını yapabilme, bir kan bankasındaki çalışan kişi kadar kan ürünlerini kullanabilme, anestezi kısmında anestezik ajanları kullanabilme gibi teorik kısımda birçok bilgiye sahip olmanız gerekiyor” dedi. Perfüzyonist Orhan Arasan: “Sizleri çok şanslı görüyoruz” Perfüzyonist Orhan Arasan, Perfüzyonistler Derneği ile il

Irak Sünni Diyanet İşleri Başkanlığı heyetinden Üsküdar’a ziyaret

Irak Sünni Diyanet İşleri Başkanlığından heyet, Üsküdar Üniversitesini ziyaret etti. Senato Toplantı Salonunda gerçekleşen ziyarete Irak Sünni Diyanet İşleri Başkanlığı Genel Müdürlerinden Mahmood Abdul Razzaq Jasım, Farıs Kadhim ve beraberindeki heyet Mohammed Al Mafrachi Anmar Qaddaarı Abdulrazza, Al Kamıl Jasim Al Anı, Saad Alı Hashim Korji, Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Cemalnur Sargut, Üsküdar Üniversitesi Genel Sekreteri Selçuk Uysaler, Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Elif Erhan ve Enstitüsü öğretim üyeleri, Uluslararası İlişkiler Direktörü Emre Üçsular ve davetli misafirler katıldı. Üsküdar Üniversitesi ve Kerim Vakfı tanıtım filmleri izlenmesi ardından Rektör Danışmanı Cemalnur Sargut, yapılan ortak çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Mahmood Abdul Razzaq: “Yaptığınız çalışmalar çok kıymetli” Irak Sünni Diyanet İşleri Başkanlığı Genel Müdürü Mahmood Abdul Razzaq ziyaret amaçlarını şu sözlerle ifade etti: “Biz buraya sizleri ziyaret etmek iç

Okuru kaybeden markayı da kaybeder

15.04.2019 17:15 Röportaj: Onur HAMZAOĞLU Türkiye’nin en çok ziyaret edilen teknoloji haber sitelerinden Shiftdelete.net’in kurucusu Hakkı Alkan ve Genel Yayın Yönetmeni Tolga Cem Küçükyılmaz'la bir araya geldik, teknoloji medyasının bügünü ve geleceği üzerine konuştuk. Shiftdelete.net hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz? Shiftdelete.net nasıl ortaya çıktı? Shiftdelete.net, insanların günlük hayatlarında teknolojiyi daha verimli kullanabilmeleri için dünyada neler olup bittiğine dair çeşitli konularda haber, makale ve video yayımlayan bir portaldır. Çıkış hikâyesinden şöyle bahsedebilirim. Dergiler vardı ama biz dergilerin yetersiz olduğunu düşündük. Türkiye’ye geniş bant internetin gelmesiyle birlikte videoların öne çıkacağını öngörerek böyle bir portal hazırlamaya karar verdik. Önceki dönemlerde dergi okuyucusu yazara sadece mektup yazarak ulaşabiliyordu ve o mektuplara hiçbir şekilde yanıt alamıyordu. Günümüzde gelinen noktada ise sitemizin takipçisi bana günayd